Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2023

Ανώτερα ή αρχικά ΚΑΙ κατώτερα ή ύστερα · είδη πονηρών δαιμόνων

... Όπως υπάρχουν εννέα τάγματα αγίων αγγέλων, τα ανώτερα τάγματα: τα σεραφείμ, τα χερουβείμ, οι αρχές, οι εξουσίες, οι θρόνοι, οι κυριότητες, και κατώτερα:
οι αρχάγγελοι και οι άγγελοι,

το ίδιο και στην στρατιά των πονηρών πνευμάτων υπάρχουν ανώτερα και κατώτερα τάγματα, υπάρχουν αρχές και εξουσίες. ...
Λόγοι και ομιλίες Αγίου Λουκά Αρχιεπισκόπου Κριμαίας:
Περί της πάλης με τα πονηρά πνεύματα εις τους ουρανούς. (1)

Από τις γραφές βλέπουμε ότι ο Θεός δημιούργησε πρώτα τον Πνευματικό κόσμο και τους Αγγέλους ως όντα άυλα και πνευματικά με ιεραρχική δομή στις μεταξύ τους σχέσεις και μετά την υλική κτίση.
Από του πρώτους Αρχαγγέλους ήταν και ο ‘εωσφόρος’ με αποστολή να φέρνει το Φως στην υλική κτίση.
Έπειτα από όλα δημιούργησε ο Θεός και τον Άνθρωπο ως κορυφαίο ον στο υλικό κόσμο, δίνοντας του ιδιότητες ομοιάζουσες με τον Ίδιο και οπότε ανώτερο από τους Αγγέλους .


Όταν ο εωσφόρος είδε τον Άνθρωπο ανώτερό του και λαμπρότερο και την μέλλουσα δόξα της Παναγίας να είναι ως Σύνθρονη του Θεού , άρχισε να υπερηφανεύεται για τον εαυτό του , για την ανωτερότητα του αγγελικού κόσμου έναντι των ζώων και του υλικού κόσμου και θέλησε να ρίξει τον Θεό από τον θρόνο Του.(2) 

Τότε έγινε πόλεμος στον ουρανό , ο Μιχαήλ και οι άγγελοι του , και ο εωσφόρος , που είχε εκπέσει σε δράκοντα , και οι άγγελοι του και νίκησε ο Μιχαήλ ρίχνοντας τον δράκοντα και το τάγμα του στην γη.(Αποκάλυψις 12,7)